Hur går det till att lämna in till myntauktionen?
 1. Lämpligt auktionsmaterial?
  Det vi söker till våra kvalitetsauktioner är framförallt mynt, sedlar och medaljer av god kvalitet. Men vi är även intresserade av polletter samt numismatisk litteratur och kuriosa. Kort och gott: Allt som har med mynt att göra! Enklare objekt kan säljas i poster. Rena massvaror är inte lämpade för auktion - men vi är å andra sidan köpare av i princip allt! Du är välkommen att skicka oss frågor och bilder via e-post för kostnadsfri rådgivning och ungefärlig värdering. (Skriftliga värderingar i försäkringssyfte utförs i mån av tid och kostar då 495:-/timma + moms).

 2. Hur skickar man auktionsmaterial?
  Vi tar emot auktionsmaterial - inte bara från hela Sverige - utan från hela världen. Av lätt insedda skäl kan inte alla ta sig till Alingsås för att personligen lämna in mynten. Om du vill skicka auktionsmaterial till oss, vill vi gärna att du kontaktar oss per e-post eller telefon först. Skicka sedan materialet som REK eller VÄRDE. Vi kan även rekommendera Postens förfrankerade Gröna Påsar (upp till 2 Kg) som även kan REKAS. Ännu tyngre saker skickas lämpligen som Postpaket alternativt med Schenker eller DHL. Glöm inte avsändare, telefon och e-post! Så snart vi fått auktionsmaterialet översänder vi en bekräftelse på att vi tagit emot mynten. Ansvaret för mynten ligger därefter hos oss.

 3. Noggrann granskning!
  Vi tar din inlämning på största allvar och går igenom den mycket noggrant! Det är vårt jobb att känna till och upptäcka sällsynta varianter och det händer ideligen att vi får in mynt som är bättre än vad inlämnaren kanske kände till. Vi har sedan mer än tjugo år tillbaka bedrivit forskning inom området svenska mynt och bidragit med en rad artiklar inom fackpressen. Vårt kunnande är din garanti för en riktig myntbeskrivning - och därmed rätt slutpris! Kvalitetsbedömningen utförs och garanteras av oss enligt den nya (100-gradiga) kvalitetsskala som vi introducerade 1994 och som nu vinner allt större gehör. Under åren har vi auktionerat bort över 30.000 mynt och antalet samlare som inte delat vår uppfattning om kvalitén kan vi utan problem räkna på ena handens fingrar.

 4. Inlämningsavtal - för godkännande!
  När vi så är färdiga med genomgången av inlämnade objekt översänder vi ett s.k. inlämningsavtal med auktionsvillkor, inlämningsprovision samt en komplett myntbeskrivning - exakt som det kommer att stå i auktionskatalogen! Har du synpunkter på något så diskuterar vi detta vid detta tillfälle. I och med att vi fått tillbaka ett signerat inlämningsavtal är saken klar - du är auktionsinlämnare!

 5. Auktionskatalogen - i två versioner!
  Vi har alltsedan vår första auktion 1986 fått oförtjänt mycket beröm för vår genomarbetade och rikt illustrerade auktionskatalog. För etablerade samlare är det en självklarhet att ha en komplett serie Antikören-kataloger i sitt numismatiska bibliotek. Dels är de en oslagbar "värderingskatalog" - långt mer tillförlitlig än det man i dag saluför under denna beteckning. Dels är det en källa till kunskap genom att vi alltid publicerat våra rön beträffande exv. nyupptäckta varianter och andra för numismatikern intressanta iakttagelser. Som inlämnare får du givetvis ett kostanadsfritt exemplar av auktionskatalogen - jämte en förteckning över vilka nummer som är dina. Från och med april 1998 publicerar vi även auktionskatalogen digitalt - på Internet - www.mynthandeln.com! Detta har visat sig mycket uppskattat och vi når genom detta ut till fler kunder - speciellt i utlandet - än någon annan svenska auktionsarrangör.

 6. Visning - med kaffe och gemytligt myntsnack!
  Att gå på myntauktionsvisning rekommenderas varmt - speciellt för nya samlare! Här kan man få tillfälle att studera ett stort utbud av mynt som ger viktiga erfarenheter ur många aspekter. Det är även en plats att knyta kontakter och diskutera mynt. På våra visningar i Alingsås är det dessutom en uppsluppen och trevlig stämning och långt ifrån den "begravningsstämning" som förekommer på andra håll. Att samla mynt är en rolig hobby - och det märks speciellt på våra auktionsvisningar! Kaffe och hembakat är uppskattad tradition.

 7. Auktionsdagen - deadline
  Fram till och med 1992 hölls våra auktioner på Sheraton i Göteborg, men numera är alla våra auktioner, genom internet, "världsomspännande" och öppna för bud via e-post, fax, telefon, personligt besök eller brev. Auktionsreglerna är precis desamma, men omkostnaderna lägre vilket kommer både köpare och säljare till del. Den största anledningen till att vi 1993 lanserade skriftliga auktioner i Sverige är att en stor majoritet av köparna (75-80%) inte har möjlighet att besöka storstädernas myntauktioner. De föredrar att lägga pengarna på myntinköp istället för på rese-, hotell- och restaurangkostnader. Genom lägre omkostnader kan vi hålla låga provisioner, vilket i sin tur betyder att köparen kan bjuda lite extra - utan att det kostar mer - och att säljaren får behålla en större del av försäljningssumman. Alla tjänar på detta - även vi!

 8. Världens snabbaste resultatlista!?
  En gång i tiden var papper, penna, sax och limstift våra viktigaste arbetsredskap. I dag är allt datoriserat och vi kan genom detta få fram t.ex. resultatlistan oerhört snabbt. Om vi har en auktion på lördag kl. 14.00 brukar vi lägga ut resultatlistan - kontrolläst och klar - redan samma kväll. När kunderna kommer för att hämta mynten på måndagen får de en tryckt resultatlista jämte ett specificerat kvitto på sina inköp. Modern teknik kan många gånger skapa möjligheter till bättre service. Vi strävar alltid efter att förbättra vår service - och försöker därför följa med i teknikutvecklingen!

 9. Snabba pengar!
  Den som har lämnat in mynt till auktion vill naturligtvis ha betalt så snart som möjligt! Genom att auktionsverksamheten är fullt datoriserad kan vi erbjuda marknadens snabbaste redovisningar - utbetalning inom 30 bankdagar! Detta oavsett om vi hunnit få betalt av våra kunder eller ej! Du som har lämnat in mynt till auktionen och dessutom köpt för minst lika mycket kan få din redovisning ännu snabbare!

Välkommen med din inlämning!

ANTIKÖREN KB
Myntmästaren

Ulf Ottosson
Vikingabo
441 91 ALINGSÅS

Telefon: 070-65 25 121
E-post: .[ Mynthandeln.com ]
[ Mynttidningen ] [ Myntbutiken ] [ Myntauktionen ]
[ Mynt ] [ Sedlar ] [ Medaljer ] [ Övrigt ]