Sidan 1 av 1
[1998-10-10]
Redan de gamla grekerna
Om du är intresserad av klassisk konst, historia eller geografi kanske grekiska mynt kan vara ett samlarområde för dig...? Att samla grekiska mynt behöver varken vara så komplicerat eller så dyrbart som man kanske föreställer sig! - Men visst kan det också vara mycket exklusivt! Inom denna genre finns allt från små trevliga bronsmynt för några hundralappar till stora klassiska rariteter i prisklasser som fordrar försäljning av både villa och bil. Valet av nivå på samlandet får var och en avgöra, men varför inte strunta i nästa 1000-krona från Riksbanken/Myntverket och istället köpa ett styvt 2000 år gammalt miniatyr-konstverk i ädelmetall...?

Att samla antika grekiska mynt är dels ett gigantiskt samlarområde, dels ett mycket fritt och obundet sådant. Man kan t.ex. samla utifrån en geografisk synvinkel - eller en historisk. Men man kan också tänka sig att samla med konsten som ledstjärna. Att samla grekiska mynt är inte att "fylla luckor", det är snarare ett område där känslan för det sköna kan få råda.
Som inom allt samlande kan det vara lämpligt att starta med att införskaffa lite visdom och översikt genom att köpa (eller låna) litteratur. När det gäller litteratur om antika grekiska mynt kan man fylla ett helt rum om man vill. Jag tycker att det är lämpligt att först införskaffa:

Greek Coins and their values
av David R. Sear.
Volume I (Europe) och II (Asia & Africa). London 1978-79.
ISBN 0-900652-46-2, 0-900652-50-0.

Dessa finns även i äldre upplagor och förhoppningsvis är det snart också dags för nya. I dessa böcker beskrivs i ord (på engelska) och bild inte mindre än 8.000 grekiska mynt, från ca 650 f.Kr. och fram till omkring Kristi födelse. Europeiska i volym I och asiatiska och afrikanska i volym II. De tidigare upplagorna av detta verk har tecknade illustrationer, medan ovannämnda har foton!

Djurmotiv
För dem som i ungdomen intresserat sig för djurmotivs-samlande kan de grekiska mynten utgöra en intressant utmaning i vuxen ålder. Bland de klassiska mynten finns nämligen mängder av djurmotiv - liksom en hel del fantasidjur! På bilden nedan till vänster t.ex. en manshövdad tjur.

Låt inte vanföreställningar som "grekiska mynt är alldeles för kostsamma" och "grekiska mynt är för svårt" avskräcka dig! Myntet till höger, med örnarna på, går visserligen löst på en halv miljon, men de allra flesta grekiska mynt som säljs är för högst normala plånböcker - från några hundra och uppåt!

 



[ Mynthandeln.com ]
[ Mynttidningen ] [ Myntbutiken ] [ Myntauktionen ]
[ Mynt ] [ Sedlar ] [ Medaljer ] [ Övrigt ]