Tillbaka Till nästa sida


[2009-11-10]
Märkligt uttalande av SMHF:s nye ordförande!?
Idag går den mångårige affärskollegan till den på Gotland häktade myntauktionsarrangören ut i media (Gotlands Tidningar) och bekräftar därigenom branschens misstankar ang. den misstänktes identitet. Samtidigt tar han avstånd ifrån kollegan och hävdar bl.a. att "det här är helt och hållet hans eget tilltag" och att "han har ingen framtid hos oss". Att han gör så i detta skede, innan åklagaren ens hunnit fatta beslut om eventuellt åtal !?, är en omständighet som väcker frågor.
- Vad vet han som vi andra inte vet? Och varför uttalar han sig i egenskap av ordförande i Sveriges Mynthandlares Förening (SMHF)? - och inte som ägare av de båda myntfirmor, startade 1991 resp. 2004 (båda med hemsidor på Internet), som han under flera år drivit tillsammans med den misstänkte skattplundraren? - Vad finns det för anledning att blanda in en ideell förening (om än avsomnad), där den misstänkte kompanjonen själv aldrig varit medlem?
Denne "myntexpert" verkar för övrigt ha en sällsynt förmåga att välja olämpliga affärspartners. När Hirsch Mynt AB gick i konkurs 1990 lär kunder och kollegor förlorat ca 50 miljoner på bedrägliga värderingar av myntkonsortier. Den gången var det en medförfattare till en värderingskatalog som ensam fick ta på sig det fulla ansvaret.
Slutligen: Kan det bevisas att skattplundring ägt rum på Gotland hoppas vi på lagens strängaste straff för samtliga inblandade. Sånt här hör definitivt inte hemma i vår bransch!

[2009-11-06]
Gustav II Adolf ~ den 6 november 1632 . . .
I dag är det Gustav Adolfs-bakelser som gäller! Och även lite av ett jubileum. I år är det nämligen precis 100 år sedan Carl E. Bräutigam, på berömda Bräutigams Konditori i Göteborg, introducerade denna lilla godsak. Gustav Adolfsdagen är äldre än så och firas - speciellt i Göteborg - sedan 1800-talets början.
Och apropå trekaffe med G2A-bakelse ... så satte nog många myntsamlare det i halsen idag. På "SNF-sekreterarens kafferep" blev det tvärtyst när nyheten om den häktade myntauktionsarrangören landade lagom till fikat. Naturligtvis skall ingen dömas på förhand - men bra reklam för myntbranschen är det verkligen inte. Skulle det finnas fog bakom anklagelserna är det kort och gott skandal! "Kära Majvor" har ju dock varit ute och cyklat många gånger tidigare - så vi får väl vänta och se.

SVT Senaste Nytt 2009-11-06, 14:51 (öppnas i nytt fönster).
SVT Play Östnytt 2009-11-06, 18:10 (öppnas i nytt fönster).
SVT Play Rapport 2009-11-06, 19:30 (öppnas i nytt fönster).

[2009-11-06]
UON.se provar beta-version av TraderaButik
Redan för fyra månader sedan anmälde vi vårt intresse för Traderas s.k. "Shoppinggalleria". Och - kors i taket! - idag har vi fått svar!!
När vi nu äntligen fått kontakt med en snabb och insiktsfull person på Tradera, har vi bl.a. fått veta att förseningen beror på "ett par kritiska buggar" i TraderaButiks programvara SellerTool. En ny version släpps i nästa vecka och skall då förhoppninngsvis fungera bättre. Prövotiden verkar dock sträcka sig året ut. Upplägget i programmet verkar bra och kan man bara få det att fungera smärtfritt blir det säkert ett bra verktyg för ökad försäljning. UON:s butik hittar du på: www.tradera.com/butik/UON.se Och, ja visst! - Mera - mycket mera - material är på väg! ;o))

[2009-11-04]
SNF får konkurrens . . . av SNF. . . !?
Idag landade november-numret av SNT i brevlådan. Kul! - för man har hunnit tröttna lite på april-numret på hemsidan. ;o) Tillsammans med tidningen hade man bipackat SNF:s auktionskatalog 158, där man glädjande nog kan konstatera att SNF nu återinfört:

• Inropsavgift 10% (en sänkning från 18,75% vid förra auktionen)
• Returrätt vid ev. felbeskrivningar
• Visning på auktionsdagen
• Kostanadsfri katalog för medlemmar

Två riktiga toppmynt (Kristina-riksdaler 1633 + Ädelforsdukat 1743) och en medaljavdelning med många toklåga utrop kan säkert ge en spännande auktion på Slottsbacken den 21 november.

[2009-10-23]
Sälja svart eller vitt på Tradera?   ~   Vi kör vitt !!
Alla som någon gång hållit ett blankt mynt i sin hand känner till att det "byter skepnad" när man ändrar vinkeln mot ljuskällan - med bara några grader. Det är därför myntsamlarna sitter och vrider och vänder på sina mynt - om du undrade vad de håller på med? ;o) Myntet till höger (jodå, det är samma mynt!) är fotograferat med samma ljuskälla, kamera och inställningar - men med något varierad ljusvinkel. På så sätt kan man välja om man vill ha ljusa detaljer på mörk bottenyta - eller tvärtom. På Tradera är det väl mest "det svarta alternativet" som gäller? - Eller hur Netnil. ;o)
Det som däremot är absolut viktigast för att kunna bedömma ett mynt med hjälp av en bild är BILDSTORLEKEN!! (Vi förutsätter då att bilden är väl ljussatt och inte ett "svart hål" - även om dylika också förekommer). På en stor bild (minst 500-600 pixlars höjd) ser man detaljer som är omöjliga att upptäcka på en "thumbnail". Och det finns ingen ursäkt för att använda miniatyrbilder på internetauktion. Syftet med detta är så gott som uteslutande att dölja något! Lägger man dessutom till den klassiska lögnen "jag vet inte om det är en kopia eller ej" ... ja, då kan de flesta räkna ut resten själva.

[2009-10-22]
Antal bud på Budera ~ Bra karl reder sig själv! ;o)
Vill man ha något gjort? ... får man göra det själv! Det mal ju ofta lite sakta - även i s.k. platta organisationer, så jag tänkte ... undrar om man skulle kunna klura lite och lista ut ASP-koden till antal bud på auktionssajten Budera. Uppgifterna borde ju finnas i databasen även man valt att hemlighålla dem. Sagt och gjort! Håll till godo:

UON.se på Budera.se ~ sorterade efter ANTAL BUD!
UON.se på Budera.se ~ sorterade efter HÖGSTA PRIS!

ALLA säljare i Mynt & Sedlar ~ sorterade efter ANTAL BUD!

Tyvärr så syns ju inte hur många bud som finns på resp. objekt direkt i Buderas listmeny ... men vi får väl hoppas att man inom kort inser fördelarna med att visa detta!? Är man månne snabbare än Tradera? De har nämligen också börjat dölja denna uppgift - men bara i minneslistan. Idiotiskt, då det bara skapar ett oändligt klickande!

[2009-10-20]
Budera ~ auktionssajt i stort behov av myntkunder!
Om du inte redan registrerat dig på auktionssajten Budera.se är det kanske dags att göra det nu! Antikören / UON.se har redan börjat lägga ut nytt material där - och mera är på väg! Ett 50-tal snygga enkronor, bl.a. 1942 ÅUB, finns nu på Budera.se. Samtliga med budvänliga utrop på 1 Kr! (nu väntar vi bara på att vi skall få gehör för vårt önskemål och att Budera återinför "Antal bud" som sorteringskriterie! - väldigt viktigt för oss samlare!). Har du önskemål om speciellt material så maila oss!
För en vecka sedan fanns det 30 objekt på "Budera Mynt & Sedlar" . . . idag finns det närmare 2.000 objekt. Tradera behöver konkurrens! Gör som vi - Testa Budera! Och när du registrear dig på Budera - glöm inte att fylla i UON.se på sista raden! ;o)

Mera info om våra aktuella auktioner på Budera, eBay och Tradera hittar du på: Myntauktionen.com och UON.se.

[2009-10-20]
Skall ljuset komma uppifrån eller från sidan . . . ?
OBS! Har du svårt för att förstå ironi eller helt saknar humor bör du kanske inte läsa detta.
Rapport från SNF-sekreterarens slutna möte: På syföreninges senaste möte fördes en livlig diskussion om varifrån ljuset skall komma vid myntfotografering. Med siffrorna 12 mot 2 röstade styrelsen till förmån för släpljus ala solnedgång. Att solen inte står speciellt högt på himmelen vid dessa sammankomster belyses väl genom alla osakliga påhopp, brott mot PUL och ohämmade reklamkampanjer för styrelsens enda myntfirma - som f.ö. ligger på en hedrande 3:e plats i antalet författade propositioner. Och tar man med inhyrda lobbyister hamnar siffran väldigt nära 100%. I vanlig ordning satt 97% av ledamöterna på läktaren och smålog åt expertisen - som själva kallar sig "den hårda kärnan" (som man väl brukar spotta ut?). Några yttringar i riktning mot allmänt civilkurage skall man naturligtvis inte vänta sig från läktaren. Där har de fullt upp med att småmysa åt myntbranschens litenhet. Tack o lov för att vi inte är fler!
Som illustration till detta obskyra lilla möte har vi valt ut en lysande liten medalj av mästaren själv - Johan Carl Hedlinger. Ett självporträtt från 1730, där frånsidan visar en spegel på podium samt devisen i översättning: "Den varken döljer eller smickrar" - d.v.s. precis som våra välkända foton. För att variera oss - och retas lite! - har vi denna gång valt att lägga merparten av ljuset uppifrån! ;o)

[2009-10-20]
Blir det nytt svenskt rekord den 20 november?
Nordlinds fina katalog över Samling Bonde del 5 landade i brevlådan i förra veckan. Tack för det! Massor av härliga mynt och medaljer illustreras och beskrivs på 132 glättade sidor. Trevligt att notera att kungliga medaljer integrerats med mynten. Så gjorde redan Brenner 1691 och så brukar det se ut internationellt. Auktionens toppnummer bör väl vara 1523 års stormynt (nr 104) även om inte utropet är det högsta. Kanske är man extra försiktig med tanke på all ryktesspridning ang. "kompisarna" från 1512 och 1528 ...? Nu senast sålde ju kollegorna på WAG 1512:an för rekordpriset Kr 1.243.000:- (trots livlig misskrediteringskampanj från tre "förstå-sig-påare" - varav en t.o.m. är kollega/konkurrent!?), så nog borde den UNIKA 1523:an kunna gå ännu högre ...? - Kanske t.o.m. KMK lättar på plånboken? Auktionen hålls på Myntkabinettet fredagen den 20 november 2009.

[2009-10-20]
Mycket problem med Internet nu för tiden . . .
Auktionssajten Tradera har ju haft mer eller mindre konstanta problem med tekniken (och kommunikationen!) sedan man introducerade "Nya Tradera". Nu verkar dessa problem spridit sig till två andra stockholmsorganisationer. Svenska Numismatiska Föreningen (SNF) har inte uppdaterat webben sedan i april och vi väntar fortfarande på (information om) "Den Svenska Mynthistorien, Vikingatiden (våren-sommaren 2009)". Den senare är väl vid det här laget drygt 1½ år försenad. Kungliga Myntkabinettet (KMK) berättade för en dryg månad sedan att man "inom kort" skulle publicera en ny hemsida ... men även detta verkar ha drabbats av förseningar ...

P.S. Märkligt nog är det i detta samanhang "tyst som i graven" från de annars så högljudda "debattörerna" i ämnet hålla tider. ;o)

[2009-10-01]
Du kanske säger Norrköping . . . de e en . . .
. . . då har du aldrig gått på staden södra promenad. Om det är lika trevligt på "Norra Promenaden 108" återstår att se. Hur som helst arrangerar Norrköpings Myntklubb mässa där till helgen. Mera info hittar du på föreningens hemsida. F.ö. kul att se så många "nya namn" bland mynthandlarna! Antalet har ju formligen exploderat under senare år. Själv tog jag steget från samlare till handlare redan för 30 år sedan. Därmed inte sagt att man slutat samla på sig saker bara för det. ;o) ... hittade t.ex. denna rara Norrköping-drake i en av lådorna - och tänkte att den kunde kanske passa bra denna helg. (Hittade en hel del annat också, men Tradera funkade inte i dag heller. Det bli nog eBay och Budera framöver).

[2009-09-18]
KMK planerar ny hemsida!
På Myntkabinettet.se läser vi idag: "Inom kort kommer Kungl. Myntkabinettets nya hemsida att publiceras!" Detta ser vi verkligen fram emot! Utan tvekan det mest spännade som publicerats på hemsidan så långt! En satsning som når "utanför tullarna"! (Jämför 2009-05-04 lite längre ner på sidan. ;o)) - Man får gratulera!

[2009-08-23]
SNF chockhöjer provisionen! ~ från 10% till 18,75% och tar samtidigt bort äkthetsgarantin!?
SNF-bloggaren som trodde att nybildade Firma Myntauktioner i Sverige "skulle bli en bromskloss på köparprovisionerna" fick dessvärre fel. Det blev precis tvärtom! Svenska Numismatiska Föreningen höjer nu köparprovisionerna på sina auktioner från 10% till 18,75%! Lägg där till ytterligare 12,5% från inlämnarna så är man uppe i totalt drygt 31%! - Dyraste myntauktionsfirman i Sverige?
Med tanke på den höga prissättningen kunde man kanske förvänta sig en förbättrad auktionstjänst? Tyvärr blev det tvärtom även här. - Ingen riktig internetkatalog (endast en pdf) och således inga detaljerade bilder. - Ingen visning på auktionsdagen, vilket betyder extra hotellkostnader för tillresta kunder. - Och som grädde på moset tar man bort äkthetsgarantin och följer därmed efter de firmor som endast vill ta ansvar i 10 dagar. En mycket trist "utveckling"!
En liten pikant detalj (nybörjarmiss?) är att "Auktion 1" omfattar två utrop per nummer t.o.m. nr 46 ... upplagt för missförstånd ...?
Vi ber att få återkomma med numismatiska kommentarer ang. de 763+46 utropen när vi fått tillfälle att studera katalogen lite närmare.

[2009-08-16]
Julius Hagander (1925-2009)
Budet har nått oss att storsamlaren och tidigare ordföranden i Svenska Numismatiska Föreningen, Julius Hagander, har avlidit. Hagander började samla mynt redan på 1970-talet, men då i ganska blygsam skala. Efter pensioneringen och försäljningen av affärsrörelsen för 20 år sedan, tog emellertid samlarintresset fart på nytt. Efter förvärv av flera viktiga samlingar publicerades 1996 en stor och tung volym över Haganders samlingen av svenska guldmynt och riksdalrar. Våren 2002 valdes han till SNF:s ordförande och i denna egenskap gästade han 2004 Göteborgs Numismatiska Förening (GNF), där han kåserade och berättade om sitt samlande. Vi som var där fick även se ett antal fina diabilder med valda delar av Haganders samling. Dagen till ära innehöll urvalet bl.a. den rara göteborgska 6-marken 1610 och en ostindisk dukat från 1743 - d.v.s. tydliga Götheborgs-anknytningar. Julius Hagander avled den 10 juli 2009, 84 år gammal.

[2009-07-22]
Nya sommar-auktioner på eBay & Tradera
Vi kommer att lägga ut nya trevliga objekt på auktionssajterna eBay och Tradera under hela sommaren. (Eventuellt kommer vi även att testa den lite mer oprövade auktionsajten Budera.se). Vi försöker skapa en så spännade mix av olika samlarområden som möjligt, men har Du speciella önskemål får Du gärna höra av dig med en önskelista! Vi har ett omfattande lager efter snart 30 års verksamhet. Välkommen till Antikören Myntauktioner!

[2009-07-16]
Myntmässa i Olofström ~ Lördag 18 Juni, 10-15
Årets myntmässa i Olofström i Blekinge går av stapen lördagen den 18 juli, kl. 10-15. Arrangör är Kristianstads Numismatiska Förening (KNF) och Olofströms Hembygdsförening. Antikören var med för första gången förra året och det var så trevligt att vi är med i år igen. Har Du några speciella önskemål om vad vi skall ta med oss så skicka oss gärna ett litet mail. Välkommna!
Har Du inte möjlighet att komma och träffa oss i Olofström får Du istället hålla till godo med det vi har att erbjuda på auktionssajten Tradera. Samma sak här; saknar Du något? - maila oss!

[2009-06-29]
Myntmästaren på Gräfsnäs Medeltidsdagar 2009
Helgen innan midsommar fanns vi som vanligt på plats i "Bierka by" för att under Gräfsnäs Medeltidsdagar visa hur man slog mynt på medeltiden. Ett hundratal barn med påhejande föräldrar fick chansen att prägla sin alldeles egna Riddar Gomer-penning - en hjort-brakteat med Gudmar Magnussons vapensköld från 1291 års sigill.

Nu har broder Björn satt ihop en liten trevlig videosekvens från årets myntslageri i Gräfsnäs. Nu uppdaterat med YouTube-klipp! För att växla till fullskärm, klicka på knappen nederst näst längst till höger.


Tillbaka Till nästa sidaIn Swedish, please!


In English, please!
[ Mynthandeln.com ]
[ Mynttidningen ] [ Myntbutiken ] [ Myntauktionen ]
[ Mynt ] [ Sedlar ] [ Medaljer ] [ Övrigt ]

Mynthandeln.com är från början ett samarbetsprojekt för Internet mellan företagen ANTIKÖREN och MYNTMÄSTAREN. Webbplatsen Mynthandeln.com är tredelad och består av Mynttidningen Online, Myntbutiken och Myntauktionen.
ANTIKÖREN har drivit mynthandel på Stureplatsen i Göteborg sedan 1981, anordnat tre internationella myntmässor på hotell Sheraton och sedan 1986 arrangerat över 50 internationella myntauktioner. Våren 1998 publicerade vi för första gången vår auktionskatalog även på Internet (Myntauktion 21) och i mars 1999 arrangerades den första riktiga IT-auktionen. Denna auktionsform blev genast en jättesuccée och numera brukar vi ha 2-4 internetauktioner om året - med ständig inlämning, låga provisionen och snabba pengar! Vår gedigna kunskap i kombination med vår stora kundkrets är din bästa garanti för ett bra resultat. Hos oss får du helt enkelt bättre betalt!

Se vidare: www.myntauktionen.com

ANTIKÖREN KB
Myntmästaren

Ulf Ottosson
Vikingabo
441 91 Alingsås
Telefon: 070-65 25 121

© Copyright 1998-2009 - ANTIKÖREN KB & Myntmästaren, Ulf Ottosson.
All kopiering - såväl mekanisk som elektronisk - utan skriftligt tillstånd är ett brott enligt svensk lag (1960:729).

Denna sajt är optimerad för Microsoft Internet Explorer 4.0 och senare.